in Przepisy

Pietruszkowa pasta z ciecierzycy

at
pietruszkowa-pasta-ciecierzyca

Pietruszkowa pasta z ciecierzycy

Kto powiedział, że kanapki muszą być zawsze z wędliną czy serem? A może by tak spróbować przygotować domową pastę z ciecierzycy z dodatkiem niezwykle wartościowej natki pietruszki…? Na słowo „domowe”, „samodzielnie przygotowane” część osób zacznie kręcić głową. Niektórym takie określenia kojarzą się z czymś czasochłonnym, trudnym. Tymczasem pasta z ciecierzycy, którą proponuję jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jej zrobienie zajmie Wam może z 10 minut. Do tego otrzymacie produkt o pewnym składzie. Produkt bogaty w białko roślinne, błonnik, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C i kwasy omega-3!


Składniki

Składniki na 8 porcji:

  • 400 g ciecierzycy konserwowej (możecie użyć świeżej, ale pamiętajcie, aby moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować w świeżej wodzie)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • przyprawy wg uznania (ja dodałam pieprz ziołowy, odrobinę soli oraz paprykę wędzoną


Wykonanie

  1. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Usuń twarde łodygi.
  2. Zblenduj ciecierzycę z natką pietruszki, olejem lnianym oraz przyprawami.

 


Wartość odżywcza

  • Energia: 93 kcal
  • Białko: 3,6 g
  • Tłuszcz:  3,9 g
  • Węglowodany: 8,2 g
  • Błonnik pokarmowy:  3,3 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 0,8

słoik pietruszka

Co mogę zyskać?

Pasta z ciecierzycy to dobry sposób, aby urozmaicić tradycyjne kanapki. Sprzyja zarówno płodności kobiecej jak i męskiej, ponieważ zawiera witaminy z grupy B, witaminy C, kwasów omega-3, a także żelaza. Ze względu na niskie IG doskonale nadaje się do wykorzystania w diecie przy insulinooporności. Wpisuje się również w zalecenia diety przeciwzapalnej, polecanej m.in. przy endometriozie.

 

Pasta z ciecierzycy to dobry sposób na wzbogacenie jadłospisu przyszłej mamy w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo oraz kwasy omega-3. Dzięki takiej wartości odżywczej sprawdza się w profilaktyce i leczeniu przeziębienia w ciąży. Ze względu na niski IG może być spożywana również przy cukrzycy ciążowej.


Uwagi dietetyka


Kobieca Strona Dietetyki

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *