in Przepisy

Fasolka z sezamem i siemieniem lnianym

at
zielona-fasolka-sos-sezam-siemielniane

Fasolka z sezamem i siemieniem lnianym

Fasolka  obfituje w cenne składniki, m.in. białko, żelazo, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy. Warto jednak wiedzieć jak przygotowywać rośliny strączkowe by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości wynikających z niewłaściwej obróbki.

Co do sosu z sezamem i siemieniem lnianym to myślę, że warto eksperymentować z przygotowywaniem domowych sosów, ponieważ te sklepowe są często niskiej jakości. Przede wszystkim większość z nich zawiera spore ilości sodu (przeczytaj więcej na temat ukrytej soli).


Składniki

 

Składniki na 2 porcje

  • 1 mała puszka pomidorów bez skórki
  • 1 opakowanie oliwek zielonych (70 g)
  • 1/2 opakowania mrożonej fasolki zielonej (225 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki mieszanki sezamu z siemieniem lnianym

Wykonanie

  1. Fasolkę odmroź na patelni.
  2. Dodaj do niej cebulkę i poczekaj aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek oraz pomidory.
  4. Całość trzymaj przez chwilę pod przykryciem, a pod koniec dodaj oliwki, ulubione przyprawy i nasiona.

Wartość odżywcza

  • Energia: 398 kcal
  • Białko:  15,9 g
  • Tłuszcz:  23,8 g
  • Węglowodany:  24 g
  • Błonnik pokarmowy:  14,5 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 2,4

fasolka

Co mogę zyskać?

Fasolka to źródło białka roślinnego. Przy staraniach zaleca się kobietom ograniczenie białka zwierzęcego na koszt roślinnego. W związku z tym zamiast dania mięsnego warto raz na jakiś czas pokusić się o obiad na bazie strączków. Oprócz tego dodatek sezamu i siemienia lnianego wzbogaca danie w składniki ważne dla płodności, takie jak wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz kwasy omega-3.

 

Fasolka to dla przyszłej mamy cenne źródło białka, a także witamin z grupy B i błonnika pokarmowego. Z kolei sos pomidorowy wzbogaca danie w potas, który jest szczególnie zalecany przy nadciśnieniu tętniczym i obrzękach. Wartościowym składnikiem jest również sezam i siemię lniane obfitujące w kwasy omega-3, wapń, a także żelazo.


Uwagi dietetyka

  • Obecność fasolki, a także siemienia lnianego sprawia, że danie jest bogate w żelazo przez co świetnie sprawdza się w profilaktyce i leczeniu anemii ciążowej (przeczytaj więcej na temat diety w anemii ciążowej).
  • Dodatek domowego sosu pomidorowego wzbogaca potrawę w potas. Jest to pierwiastek zalecany szczególnie przy nadciśnieniu tętniczym i obrzękach (przeczytaj więcej na temat zaleceń żywieniowych przy nadciśnieniu i diety przy obrzękach).
  • Sezam jest dobrym roślinnym źródłem wapnia. Warto żeby zwróciły na niego uwagę osoby, które stosują dietę bez laktozy.

Kobieca Strona Dietetyki

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *